Masa cukrowa do dekoracji i lepienia figurek

Masa cukrowa do dekoracji i lepienia figurekMasa cukrowa to jedna z najczęstszych dekoracji, które widzimy na tortach i ciastach. Wszystko dlatego, że bez problemu możemy ją formować, bo w zasadzie jest to taka słodka plastelina. Jej minusem jest właśnie jej słodkość. Niemniej jednak jak już wspomnieliśmy, do dekoracji nadaje się znakomicie. A oto przepis:

Składniki (do lepienia samych figurek 1/4 składników):

800g cukru-pudru + zapas do podsypywania
100g glukozy w proszku (do dostania np. w aptekach)
70ml zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki margaryny lub masła

Wykonanie:

W zimnej wodzie namaczamy żelatynę przez 5 minut, aż się nam rozpuści. Następnie do garnuszka wsypujemy glukozę i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy tłuszcz i mieszamy. Miksturę wlewamy do dużej miski i zaczynamy dodawać cukier. Na początku mieszamy łyżką, bo masa będzie się mocno lepić. Stopniowo zacznie gęstnieć, aż w końcu ciężko ją będzie mieszać łyżką. Wówczas zaczynamy zagniatać ją ręką. Masa powinna się lekko kleić, ale dawać rozwałkować i formować.

Pamiętajmy, że masę barwimy barwnikami. Mamy tutaj spory wybór, bo możemy postawić na barwniki naturalne takie jak sok z buraków (kolor różowy), kurkuma (kolor żółty) czy sok ze szpinaku (kolor zielony), jak i spożywcze. Najlepiej jest zdecydować się na barwniki w proszku, choć jeśli postawimy na uznaną firmę, to te w żelu także będą odpowiednie.

This article has 1 Comment

  1. Zdecydowanie najlepsze będą barwniki w proszku. I to niezależnie od tego, jakiej będą firmy, a więc i taki zakup nie musi być zbyt obciążający.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *